MEXICO-STAD - Op de internationale luchthaven van Mexico-Stad is een man aangehouden die op een wel erg creatieve wijze probeerde achttien aapjes zijn thuisland binnnen te loodsen.

De Mexicaan bleek moeilijk afstand te kunnen doen van zijn smokkelwaar: hij had de dieren in sokken gedaan en onder zijn kleding verborgen, berichtte de BBC maandag.

Helemaal op zijn gemak voelde hij zich daarbij kennelijk niet. De man viel na zijn aankomst uit de Peruaanse hoofdstad Lima door de mand, omdat hij zich nerveus gedroeg.

Toen de dieren in beslag werden genomen, bleek dat twee van de springaapjes hun reis niet hadden overleefd.

Beschermen

De Mexicaan stelde de diertjes onder zijn kleren te hebben verborgen om ze ''te beschermen tegen de röntgenapparaten van de douane''. De aapjes zouden het grootste deel van de reis hebben doorgebracht in zijn bagage.

De man verklaarde in Peru omgerekend zo'n 23 euro te hebben betaald voor ieder aapje. In Mexico worden naar schatting prijzen tot ruim duizend euro neergeteld voor de springaapjes.

Het smokkelen van dieren is volgens experts een groot probleem in het Latijns-Amerikaanse land, omdat het een belangrijke doorvoerroute is naar de Verenigde Staten. Ook zijn wilde dieren er populair als huisdieren.