LONDEN - De Britse minister van Immigratie Damian Green voelt niets voor een boerkaverbod in Groot-Brittannië. Hij vindt het ''niet-Brits'' om mensen te vertellen wat ze wel of niet mogen dragen.

''We zijn een maatschappij van tolerantie en wederzijds respect'', zei Green tegen de Sunday Telegraph. De bewindsman erkende dat het in bepaalde omstandigheden belangrijk is om de gezichten van andere mensen te kunnen zien.

Toch denkt hij dat het niet wenselijk is dat het Britse parlement een wet aanneemt waarin mensen wordt voorgeschreven wat ze moeten dragen.

Afgelopen week stemde de Franse Tweede Kamer, de Nationale Vergadering, in met een verbod op het dragen van gezichtsverhullende kleding en kleding die het hele lichaam bedekt. In een reactie op het aannemen van die wet stelde Green dat Groot-Brittannië in tegenstelling tot Frankrijk ''geen agressieve wereldlijke staat'' is.

Illegale immigratie

Green, lid van de Conservatieve Partij, denkt niet dat het invoeren van een boerkaverbod helpt bij het bestrijden van illegale immigratie. Hij wees erop dat er in Frankrijk circa vijf miljoen moslims leven en dat slechts 2000 vrouwen de sluiter dragen die het hele lichaam bedekt.

Green zei dat zijn regering illegale immigratie in Groot-Brittannië deze zomer nog hard gaat aanpakken.