MEXICO-STAD - Amerikaanse granaten die tijdens de Koude Oorlog naar Midden-Amerika waren verscheept, zijn belangrijke wapens geworden voor Mexicaanse drugsbendes.

Dat heeft de Amerikaanse krant The Washington Post zaterdag gemeld op gezag van Mexicaanse en Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen.

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw stuurde Washington grote hoeveelheden granaten naar Nicaragua, El Salvador en andere landen in Midden-Amerika.

De wapens werden ingezet tegen linkse groeperingen die volgens de Verenigde Staten aan de leiband van het indertijd communistische Moskou liepen.

5800 granaten

Veel granaten zijn in handen van Mexicaanse drugsbendes gevallen. Volgens Mexicaanse functionarissen hebben de kartels vorig jaar 72 aanvallen met granaten uitgevoerd op konvooien van de politie en op andere medewerkers van de overheid.

Het Mexicaanse leger heeft sinds 2007 5800 granaten in beslag genomen van drugsbendes. De Mexicaanse autoriteiten denken dat dit slechts een fractie is van wat de kartels bezitten.