AMSTERDAM - Zeker twintig mensen zijn in het noorden en het oosten van de Filipijnen om het leven gekomen door het passeren van de tyfoon Conson. Verder worden ruim zestig mensen vermist, van wie de meesten vissers zijn.

Dat hebben de Filipijnse autoriteiten woensdag laten weten.

Zeker twaalf mensen overleden doordat bomen, muren en andere objecten op hen vielen. Anderen verdronken en een persoon werd geëlektrocuteerd. De doden vielen in zes provincies van het hoofdeiland Luzon en in de omgeving van de hoofdstad Manilla.

Vermiste vissers

Bijna alle vermisten zijn vissers, die in het noodweer met hun motorboten omsloegen. Zeker drie mensen verdwenen nadat hun huizen door de overstromingen werden weggespoeld.

Veel straten in Manilla zijn door omgevallen hoogspanningsmasten en bomen onbegaanbaar. De meeste scholen blijven woensdag gesloten. Het vliegverkeer is ontregeld. In meerdere delen van de Filipijnen is de elektriciteit uitgevallen. Communicatie is hierdoor moeilijk, waardoor het voor de autoriteiten lastig is om de omvang van de ramp te bepalen.

Eerste tyfoon

Conson is de eerste tyfoon van het seizoen, die dinsdagavond laat over Luzon raasde en vervolgens woensdag huishield in Manilla en omgeving. Het land wordt ieder jaar getroffen door ongeveer twintig tyfoons, doordat het in de zogenaamde 'tyfoon-gordel' in het Pacifische gebied ligt. Hierdoor vallen vaak honderden doden.

Tyfoon geselt Filipijnen