CARACAS - De regering van Venezuela heeft bij Nederland een klacht ingediend, omdat een vliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht het luchtruim van het Zuid-Amerikaanse land ''illegaal is binnengedrongen''.

Dat heeft het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag laten weten.

Tussen 4 en 7 juli zou het luchtmachttoestel tot drie keer toe de grens bij de stad Maiquetía, iets ten noorden van de hoofdstad Caracas, hebben overgestoken. Volgens Venezuela werd het vliegtuig ontdekt door luchtverdedigingssystemen, ondanks pogingen van de bemanningen om de positie van het vliegtuig te verdoezelen.

Provocaties

De Venezolaanse regering veroordeelt in de verklaring ''deze provocaties, die totaal in strijd zijn met de geest van nabuurschap, die moet heersen tussen twee aan elkaar grenzende landen''.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat Venezuela een protest heeft ingediend bij de Nederlandse ambassade in Caracas. Het zou gaan om een vliegtuig dat boven water het luchtruim van Venezuela zou zijn binnengedrongen.

Antillen

Eind vorig jaar uitte Venezuela al beschuldigingen dat de Verenigde Staten de Nederlandse Antillen gebruiken om aanvallen op Venezuela voor te bereiden en het Venezolaanse luchtruim geregeld te schenden vanaf bases op Aruba en Curaçao.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) noemde deze verhalen toen uit de lucht gegrepen. De Venezolaanse president Hugo Chávez sprak al eerder van Amerikaanse en Nederlandse agressie tegen zijn land.