PARIJS - De Tweede Kamer in Frankrijk heeft dinsdag ingestemd met het boerkaverbod, ruim een jaar nadat president Nicolas Sarkozy zei dat de verhullende kleding ''niet welkom'' is in zijn land.

Het wetsvoorstel van de centrumrechtse regering kreeg steun van een ruime meerderheid in de Nationale Assemblee.

Of de wet uiteindelijk ook van kracht wordt, is nog volstrekt onduidelijk. Waarnemers gaan ervan uit dat het voorstel in september zonder problemen door de Senaat zal worden aangenomen.

Het is echter zeer de vraag of belangrijke juridische organen, zoals het constitutionele hof in Frankrijk en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg ook akkoord zullen gaan.

Boete

Als dat wel het geval is, kan het verbod op zijn vroegst begin volgend jaar van kracht worden. In dat geval kunnen vrouwen die op straat of in openbare gebouwen gezichtsverhullende kleding dragen, een boete krijgen van 150 euro.

Mannen riskeren een boete van maximaal 30.000 euro als zij een vrouw dwingen om de boerka of de nikab te dragen. In Frankrijk lopen bijna tweeduizend vrouwen rond in kleding die het hele lichaam bedekt. In totaal leven er vijf tot zes miljoen moslims in Frankrijk.

Bastille

De stemming in het parlement over het boerkaverbod kwam een dag voor de nationale feestdag in Frankrijk, 14 juli. Op die dag herdenken de Fransen de bestorming van de Bastille in Parijs tijdens de revolutie van 1789, die uitmondde in een seculiere republiek.

Critici stellen dat Sarkozy en diens regering de wet slechts invoeren om te kunnen profiteren van het sentiment tegen de islam en tegen buitenlanders, dat leeft onder grote groepen Fransen.

Frankrijk is niet het enige land dat een boerkaverbod wil invoeren. Hetzelfde geldt voor Spanje en België.