HAVANA/MADRID - Zeven vrijgelaten Cubaanse politieke gevangenen staan dinsdagochtend op het punt om met hun gezinnen naar Spanje te vliegen. Dat heeft Omar Ruiz, een van de vrijgelaten dissidenten, vanuit het vliegtuig laten weten.

De dissidenten behoren tot een groep van 52 politieke Cubaanse gevangenen van wie het communistisch bewind in Havana de vrijlating heeft beloofd.

Voor het vrijlaten van de hele groep trekt Cuba vier maanden uit. Spanje heeft aangeboden de 52 tegenstanders van het regime in Cuba op te vangen. Volgens de Rooms-Katholieke Kerk in Cuba hebben twintig dissidenten het aanbod van Madrid geaccepteerd.

Het Cubaanse regime stemde in met de vrijlating van die dissidenten na bemiddeling door katholieke geestelijken. Het gaat om het grootste aantal politieke gevangenen dat op vrije voeten komt sinds 1998.

Toen werden 101 van de destijds ongeveer driehonderd gevangen dissidenten vrijgelaten na een bezoek van paus Johannes Paulus II (1920-2005).

Hongerstaking

Cuba kwam in februari internationaal zwaar onder vuur te liggen na de dood van een dissident die in hongerstaking was gegaan. In de maanden daarna is er onder meer door Rooms-Katholieke Kerk in Cuba en de Europese Unie druk op Havana uitgeoefend om dissidenten vrij te laten of beter te behandelen.

In de afgelopen maanden stemde het Cubaanse regime al in met de verhuizing van politieke gevangenen naar cellencomplexen dichter bij huis of hun familie.