MADRID - In steden als Madrid, Barcelona, Sevilla en Zaragoza zijn de Spanjaarden in de nacht van zondag op maandag massaal de straat opgegaan om de wereldtitel van het nationale voetbalteam te vieren.

Onder de tienduizenden mensen die de zege vierden in het centrum van Barcelona waren volgens de krant El País ook een aantal Nederlanders en immigranten.

De nationalistische Catalanen hebben de reputatie weinig op te hebben met het Spaanse elftal. Toch waren er 75.000 mensen naar de boulevard Maria Cristina gekomen om via een groot scherm de wedstrijd tegen Nederland te volgen.

Op de boulevard liepen veel supporters in rode shirts van het nationale team of in het blauwrood van Barcelona, aldus de Catalaanse krant El Periódico.

Op de olympische berg Montjuich in Barcelona waren er maandagmorgen vroeg kleine opstootjes. Voetbalsupporters probeerden Catalaanse vlaggen te verbranden. De politie joeg daarna de menigte uiteen. Om twee uur 's nachts waren er nog maar weinig mensen op de Montjuich.

Madrid

In Madrid waren circa 250.000 mensen naar het stadscentrum gekomen om de wedstrijd op grote schermen te kunnen volgen. Na afloop van de wedstrijd reden tal van automobilisten luid toeterend door de straten van de hoofdstad en stonden er lange rijen mensen voor de kiosken met drank en ijsjes.

Enkele uren na middernacht lieten de Madrileense autoriteiten weten dat aan circa 220 mensen hulp was verleend. De meeste mensen die hulp nodig hadden, waren flauwgevallen of hadden kneuzingen opgelopen. Circa veertig mensen moesten in ziekenhuizen worden behandeld.

Rellen

In Catalonië en Baskenland in Spanje is het na de finale tot rellen gekomen. In Barcelona pakte de politie 21 mensen op die auto's en vuilcontainers in brand staken. Bij de rellen raakten 74 mensen gewond onder wie twaalf agenten, aldus de politie maandag.

In Baskenland vielen militante separatisten aanhangers van het Spaanse nationale elftal aan. Zeker vier supporters liepen verwondingen op, aldus het Baskische ministerie van Binnenlandse Zaken. De politie arresteerde drie personen.

In Bilbao sloeg een man met een knuppel in op twee voetbalfans die een Spaanse vlag bij zich droegen. Soortgelijke incidenten vonden ook plaats in Vitoria en Zarauz.

Lees alles over het WK op onze special

Feest in Spanje