MADRID - Spaanse media hebben het voetbalteam dat zondag Nederland in de finale van het WK Voetbal versloeg met complimenten overladen. ''Dank voor alles wat je hebt gegeven'', kopte het dagblad El Mundo op de website.

De kwaliteitskrant El País noemde 11 juli, de dag van de finale tussen Nederland en Spanje ''een historische dag voor de nationale sport''.

De sportkrant La Marca constateerde dat ''een droom werkelijkheid is geworden''.

Het Catalaanse dagblad El Periódico gaf toe dat de wedstrijd voor 'La Roja' moeilijk was, onder meer door de snelheid van Arjen Robben.

Een ander Catalaans dagblad, La Vanguardia, stelde dat het Spaanse team door de nervositeit van de eigen spelers en door het harde optreden van Nederland zeker in het eerste deel van de wedstrijd geen sprankelend voetbal liet zien.

Smerig spel

Toch was de zege van het elftal van Vicente del Bosque volgens La Vanguardia verdiend. ''De winst ging naar het team dat daarnaar het meest op zoek was, en dat was de Spaanse selectie.''

De radiozender Cadena SER had geen goed woord over voor het spel van Nederland. De zender beschuldigde Nederland van ''smerig spel''.

Volgens Cadena SER deed het team van Bert van Marwijk in niets denken aan het Oranje dat in de jaren zeventig furore maakte. ''Het geloofde dat het de eigen geschiedenis moest verraden om te winnen'', stelde de zender over de verliezende finalist van 2010.

Lees alles over het WK 2010 op onze special