POTOCARI - Tienduizenden mensen zijn zondag in de Bosnische stad Srebrenica bijeengekomen om de val van de moslimenclave vijftien jaar geleden te herdenken.

Nabestaanden van de achtduizend moslimmannen en -jongens die in 1995 door Bosnisch Servische eenheden zijn vermoord, proberen in groten getale bij het gehucht Potocari bij Srebrenica te komen.

Daar krijgen 775 stoffelijke overschotten van slachtoffers die het afgelopen jaar zijn geïdentificeerd een herbegrafenis.

De autoriteiten waren uitgegaan van ongeveer tienduizend belangstellenden, maar hebben er inmiddels circa 40.000 geteld. Bij de plechtigheid zondag zal onder anderen de Servische president Boris Tadic zijn.

Verzoening

Hij wil met zijn aanwezigheid bijdragen aan ,,de verzoening tussen volkeren'', maar diverse slachtofferorganisaties zijn daar niet blij mee. Verder zijn ook zijn Kroatische collega Ivo Josipovic en de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan present.

Namens Nederland is demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop naar Bosnië gereisd. Nederlandse blauwhelmen waren in 1995 belast met het beschermen van de beveiligde enclave Srebrenica. Ze konden niet voorkomen dat de moslimmannen werden gescheiden van de vrouwen en werden afgevoerd naar wat later executieplaatsen bleken te zijn.

Slachtoffers

De Internationale Commissie voor Vermiste Personen (ICMP) denkt dat circa 8100 mensen zijn gedood bij de val van de enclave. De commissie heeft tot nu de identiteit vastgesteld van 6481 slachtoffers.

Bosnisch Servische eenheden executeerden manschappen onder het commando van generaal Mladic aan het einde van de Bosnische Oorlog (1992-1995). De gebeurtenis wordt ook wel de ernstigste oorlogsmisdaad in Europa genoemd sinds de Tweede Wereldoorlog.