JOHANNESBURG - Zimbabwanen die naar Zuid-Afrika zijn gevlucht wegens de politieke onrust en armoede in eigen land, keren massaal terug naar hun vaderland. Ze zijn doodsbang voor een nieuwe golf van geweld tegen buitenlanders na de laatste wedstrijd zondag van het WK voetbal.

Dat berichtte de Zuid-Afrikaanse krant Sunday Times.

Zimbabwanen verlaten het land met hun hele hebben en houden. Ze stappen alleen of met hun gezin op de trein, sommigen bepakt met tv, koelkast, stoelen en koffers. Anderen staan met hun spullen langs de kant van de weg in de hoop op een lift.

Een 27-jarige loodgieter uit Zimbabwe nam vrijdag in Durban de bus naar Johannesburg. ''Ik ben bang. Lokalen zeiden tegen ons dat ze ons in brand zouden steken.''

Risico

Ook de 30-jarige ober Alexander Ncube houdt het voor gezien in Kaapstad en stapte op de trein met vrouw en twee kinderen. ''Mijn huisbaas zei dat hij het risico niet kon nemen dat zijn huis wordt verwoest door de gemeenschap als ik langer zou blijven."

"Hij had op een buurtbijeenkomst te horen gekregen geen huur meer aan te nemen van buitenlanders, omdat die moeten vertrekken na het WK. Mijn huisbaas zei dat mensen uit de buurt na het toernooi van deur tot deur zullen gaan om identiteitspapieren te controleren.''

Geweld

Vluchtelingen en hulporganisaties vrezen een herhaling van het geweld tegen buitenlanders in 2008, dat aan meer dan zestig mensen het leven kostte en duizenden mensen in vluchtelingenkampen deed belanden. Veel straatarme Zuid-Afrikanen beschuldigen buitenlanders ervan hun banen in te pikken.

De Zuid-Afrikaanse Raad van Kerken heeft een hulplijn opgezet om slachtoffers van vreemdelingenhaat bij te staan. De minister van politie Nathi Mthethwa verklaarde dat veiligheidsdiensten paraat staat.

Hij bekritiseerde echter toppolitici en hulpmedewerkers voor het aanwakkeren van de hysterie. ''Dit zijn dezelfde mensen die voorspelden dat er tijdens het WK een bloedbad zou plaatsvinden en dat de criminaliteit uit de hand loopt.''