MOGADISHU - Met de finale van het WK voetbal in Zuid-Afrika voor de deur, stijgt in veel landen de spanning. Niet alleen in Nederland en Spanje is de wedstrijd een doodserieuze aangelegenheid, in Somalië is het soms letterlijk een zaak van leven en dood.

Radicaalislamitische machthebbers in het Afrikaanse land moeten niets hebben van het populairste spel ter wereld en leggen dat idee met harde hand op aan de bevolking.

Sinds het begin van het WK in Zuid-Afrika komen er uit Somalië meldingen van arrestaties, publieke afranselingen en zelfs executies omdat mensen voetbal keken op televisie.

Zondag zal het, als het aan de al-Shabaab en Hizbul-Islam milities ligt, er niet veel anders aan toegaan. Verscheidene Somaliërs hebben hun liefde voor voetbal al met de dood moeten bekopen.

Gemarteld

Afgelopen maand waren het er minstens vijf, aldus de Amerikaanse krant Washington Post op zondag. Veel meer anderen zijn gearresteerd en gemarteld om dat ze de televisie hadden afgestemd op voetbal.

Volgens de machthebbers is het WK een product van christelijke landen en volkomen in strijd met de islam. Volgens de Hizbul-Islam is de sport een ''satanische daad'' die moslims corrumpeert.

Het leidt jongeren zelfs af van de jihad die de milities voeren tegen de centrale overheid. Het staat op dezelfde lijst van verboden geneugten als muziek, films en het dragen van een snor.