BOGOTA - De Colombiaanse politica Ingrid Betancourt wil miljoenen euro's van Colombia zien. Ze eist het geld als compensatie voor de schade die ze heeft opgelopen in de ruim zes jaar dat ze in gijzeling werd gehouden door guerrillabeweging FARC.

Dat heeft de Colombiaanse krant El Tiempo vrijdag gemeld op gezag van het Colombiaanse ministerie van Defensie.

Het ministerie weet niet waarom Betancourt de regering verantwoordelijk houdt voor de schade die ze heeft opgelopen tijdens haar gijzeling.

Stomverbaasd

Het ministerie is stomverbaasd over de eis van de politica en stelde dat militairen hun levens hebben geriskeerd om Betancourt en andere gijzelaars vrij te krijgen.

''De beide eisen tot schadevergoeding zijn bij het ministerie ingediend op 30 juni. Slechts twee dagen later heeft Betancourt in Bogota met hoge militairen en andere bij de actie bevrijde gijzelaars de tweede verjaardag van de operatie gevierd'', liet het departement in een verklaring weten.

Advocaat

Advocaat Gabriel Devis van Ingrid Betancourt spreekt met kracht tegen dat er een claim is neergelegd. ''Ze heeft niets van niemand geëist; noch van de Colombiaanse regering, noch van de strijdkrachten, noch van personen die bij de bevrijdingsoperatie betrokken waren.''

Volgens de Colombiaanse autoriteiten zou Betancourt zelf omgerekend 2,5 miljoen euro hebben geëist. Haar moeder en haar kinderen willen nog eens 4,15 miljoen zien van de overheid, maakte de regering vrijdag bekend. Aanvankelijk werd er gesproken over een eis van ongeveer 5 miljoen euro.

Betancourt werd in 2002 ontvoerd toen ze kandidaat was voor het presidentschap van Colombia. In juli 2008 werd ze samen met veertien anderen bevrijd uit handen van de FARC door het Colombiaanse leger.