PARIJS - De populariteit van de Franse president Nicolas Sarkozy is na de recentste onthullingen over de zogenoemde donatieaffaire naar een nieuw dieptepunt gezakt. Een op de drie Fransen denkt dat Sarkozy geen grip heeft op de problemen in het land.

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou Sarkozy verliezen van Martine Aubry van de Socialistische Partij, die een gooi wil doen naar het presidentschap.

Sarkozy zou in de aanloop naar de presidentsverkiezingen geld hebben gekregen voor zijn campagne van de rijkste vrouw van Frankrijk, Liliane Bettencourt (87).

Eric Woerth, de huidige minister van Arbeid, zou ongeveer 150.000 euro in contant geld van haar hebben aangenomen. Woerth was tijdens de verkiezingscampagne verantwoordelijk voor de campagnekas.

Hij is nu nog steeds penningmeester van Sarkozy's partij UMP. Donaties aan politieke partijen in Frankrijk mogen maximaal 7.500 euro bedragen.

Lopende zaken

Sarkozy zal maandag tijdens een speciale live-uitzending op televisie reageren op alle ''lopende zaken'', maakte de publieke omroep France 2 vrijdag bekend.

Hooggeplaatste functionarissen van de UMP hadden de afgelopen dagen op een dergelijk optreden aangedrongen.