MOSKOU - De Russische president Dmitri Medvedev heeft gratie verleend aan vier personen die vastzitten omdat zij gespioneerd zouden hebben voor westerse landen. Dat meldde zijn woordvoerster vrijdag.

De stap van Medvedev moet een gevangenenruil tussen Rusland en de Verenigde Staten mogelijk maken.

In ruil voor de vrijlating van het viertal, zouden de Amerikanen tien Russische geheime agenten laten gaan die in de Verenigde Staten vastzitten.

Onder de vermeende spionnen die gratie hebben gekregen, is ook Igor Soetjagin. Hij is een expert op het gebied van kernwapens die in 2004 werd veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf wegens spionage voor de Amerikaanse inlichtingedienst CIA.

Bekentenis

Om voor gratie in aanmerking te komen, heeft het viertal een bekentenis moeten afleggen. Een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris zei vrijdag dat zij dat onder dwang hebben gedaan. In ieder geval voor Soetjagin geldt dat de Amerikanen altijd hebben ontkend dat hij voor hen werkte.

Dat de VS hebben besloten mee te werken met een gevangenenruil, heeft volgens de functionaris te maken met zorgen over de gezondheidstoestand van de vier vermeende spionnen. Bovendien zien de autoriteiten in de tien spionageverdachten die in de VS vastzitten geen serieuze bedreiging meer voor de staatsveiligheid.