NEW YORK - De tien Russische spionageverdachten die vorige maand in de Verenigde Staten waren opgepakt, moeten onmiddellijk het land worden uitgezet.

Dat heeft een Amerikaanse rechter donderdag bepaald nadat de tien agenten schuld hadden bekend. Hun schuldbekentenissen houden ook in dat zij nooit mogen terugkeren naar de VS.

De schuldbekentenissen voor een federale rechtbank in New York effenen de weg voor een ruil van de tien tegen spionnen in Russische handen.

Moskou toonde zich bereid vier personen vrij te laten die wegens contacten met westerse inlichtingendiensten gevangen waren gezet, meldde het Amerikaanse ministerie van Justitie. Drie gevangenen werden wegens hoogverraad veroordeeld.

Deal

De schuldbekentenissen maakten deel uit van een deal die werd goedgekeurd door Russische regeringsfunctionarissen, meldde een advocaat van de verdediging.

De tien verdachten erkenden dat ze ongeregistreerde buitenlandse agenten voor Rusland waren, terwijl ze undercover in de Verenigde Staten leefden.

UItwisseling

Uit Oostenrijk kwamen eerder donderdag al geluiden dat een uitwisseling van Amerikaanse en Russische geheim agenten ophanden zou zijn. Een Russische wapenexpert die mogelijk wordt geruild tegen een van de Russische spionnen, arriveerde in de alpenrepubliek.

Oostenrijk was in de Koude Oorlog een belangrijke locatie voor de uitwisseling van spionnen. De nucleair wapenexpert is Igor Soetjagin, die in 2004 tot vijftien jaar celstraf werd veroordeeld wegens spionage voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

Extra namen

De Russische krant Kommersant meldde eerder al dat Rusland extra namen heeft toegevoegd aan de lijst van voor spionage veroordeelde mensen die het wil ruilen voor de Russische agenten.

Volgens Ernst Tsjerny, hoofd van het Russische comité ter bescherming van wetenschappers, zijn voormalige medewerkers van de Russische inlichtingendiensten die voor het Westen zouden hebben gespioneerd aan de lijst toegevoegd. Hij zag op de lijst onder meer de naam van een voormalige legerkolonel, die voor de Britten actief zou zijn geweest.

Elfde persoon

De tien agenten die de VS worden uitgezet, moesten informatie voor de Russische geheime dienst SVR verwerven. In Cyprus werd een elfde persoon opgepakt, die echter op borgtocht vrijkwam en sindsdien spoorloos verdwenen is.

De Amerikaanse regering zou de zaak rond het spionagenetwerk zo snel mogelijk willen oplossen, meldden Amerikaanse media. Washington wil niet dat de verhoudingen tussen Rusland en de VS worden belast.