BRUSSEL - België heeft weer een stapje in de richting van een nieuwe regering gezet. De Belgische koning Albert II gaf de voorzitter van de Franstalige socialistische partij PS, Elio Di Rupo, een zogenoemde preformatieopdracht.

Dat maakte de persdienst van het Koninklijk Paleis donderdagavond bekend, nadat de koning Di Rupo op zijn kasteel in Laken had ontvangen.

De PS-voorzitter moet de weg vrijmaken voor 'echte' formatiegesprekken.

Met de titel preformateur voor Di Rupo geeft het koninklijk paleis aan dat de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regering al een eind zijn opgeschoten na de informatieopdracht van Bart de Wever, meldden Vlaamse media.

Niet genoeg resultaat

Di Rupo krijgt echter nog niet de titel formateur omdat er nog niet genoeg resultaat is bereikt om een regering te vormen.

De Belgische koning had eerder donderdag De Wever ontlast van zijn taak als informateur, op verzoek van de politicus zelf. De Wever werd na de grote verkiezingsoverwinning van zijn Vlaams-nationalistische N-VA op 13 juni door de koning als informateur aangesteld. In die functie ontving hij een groot aantal voorzitters van andere politieke partijen.

Vorming

Vrijdag 2 juli rondde hij die gesprekken af. Het rapport met de resultaten van die gesprekken overhandigde hij donderdag aan de koning. Op een korte persconferentie verklaarde hij dat er nog niet voldoende overeenkomsten tussen de partijen zijn om nu al over te gaan tot vorming van een regering, aldus de Vlaamse omroep VRT.

De Wever zei zijn opdracht als geslaagd te beschouwen in de zin dat het zijn taak als informateur was om informatie in te winnen. Hij vindt dat de gevonden punten van overeenkomst nog verder moeten worden uitgebreid en verdiept. Hij gaf geen details.

Allebei noodzakelijk

Over de samenstelling van de nieuwe regering wilde hij zich niet uitspreken. Dat behoorde volgens hem ook niet tot zijn opdracht als informateur. Toch noemde hij de N-VA en de PS ''allebei noodzakelijk''. De PS van Di Rupo was de grote winnaar van de Belgische verkiezingen in het Franstalige deel van het land.