RUDNICA - De Servische autoriteiten zijn donderdag begonnen met het openleggen van een van de grootste massagraven van het land. Er liggen mogelijk meer dan 250 etnische Albanezen uit Kosovo begraven.

Ze zijn vermoord tijdens de oorlog in 1998-1999.

Het graf ligt in Rudnica nabij de zuidwestelijke stad Raska en ligt op slechts 3 kilometer afstand van de grens met Kosovo.

Forensisch experts namen donderdag alleen grondmonsters die duidelijk moeten maken of er menselijke resten in de bodem liggen, zei onderzoeksrechter Milan Dilparic. Hij zei niet wanneer de eerste resultaten van de opgraving worden verwacht.

Verbergen

Aan het einde van de Kosovo-oorlog namen militairen onder leiding van wijlen president Slobodan Milosevic lijken van burgers uit Kosovo mee naar het kernland van Servië. Daar werden ze begraven in een poging om oorlogsmisdaden te verbergen.

In 2001 werden de stoffelijke resten van meer dan achthonderd Kosovaren in massagraven in Servië gevonden.

In totaal worden nog steeds 1862 mensen officieel vermist uit de oorlog. Meer dan duizend van hen zijn etnische Albanezen.

De strijd in Kosovo kostte rond 13.000 mensen het leven, voornamelijk etnische Albanezen. De oorlog eindigde na een interventie van de NAVO waarna Kosovo onder bestuur van de VN kwam te staan. Kosovo riep in 2008 de onafhankelijkheid uit.