NEW YORK - De terroristen achter een verijdelde zelfmoordaanslag vorig jaar op het metrostelsel van New York, hadden ook plannen om toe te slaan in de Engelse stad Manchester.

Dat stelde de Amerikaanse justitie woensdag tijdens een rechtszaak tegen vijf verdachten. Beide complotten zouden zijn geregisseerd door het leiderschap van al-Qaeda in Pakistan.

De man die de zelfmoordaanslag in New York had moeten uitvoeren, de 25-jarige Najibullah Zazi, werd in september opgepakt.

De in de Verenigde Staten opgegroeide Afghaan legde in februari een gedeeltelijke bekentenis af. Volgens de aanklacht die nu openbaar is gemaakt, zou de aanslag die Zazi had willen plegen, deel uitmaken van een veel breder complot.

Voortvluchtig

In de aanklacht worden vijf verdachten bij naam genoemd, van wie er op dit moment drie vastzitten. Onder de twee die nog voortvluchtig zijn, is de Saudiër Adnan El Shukrijumah. De Amerikaanse autoriteiten hebben een prijs van 5 miljoen dollar op zijn hoofd gezet. Hij wordt er onder meer van verdacht Zazi en twee van diens medeverdachten te hebben gerecruteerd.

Een van de andere verdachten, die alleen bekend staat onder de naam Ahmad, zou Zazi's contactpersoon zijn geweest bij al-Qaeda. Hij zou bovendien contacten hebben onderhouden met twee mannen die vorig jaar werden aangehouden wegens het beramen van een bomaanslag in Manchester. Ook zij worden genoemd in de nieuwe aanklacht.

Bruiloft

De twee mannen zouden zich in hun correspondentie met Ahmad bediend hebben van dezelfde codetaal als Zazi. In beide gevallen werd in e-mails gewag gemaakt van een ''bruiloft''. Volgens de Amerikaanse autoriteiten werd daarmee een aanslag bedoeld.