PARAMARIBO - Het presidentschap in Suriname is toch weer binnen handbereik voor ex-legerleider Desi Bouterse van de Mega Combinatie.

Bouterse heeft weer een meerderheid in het parlement, doordat de A-Combinatie van ex-rebellenleider Ronnie Brunswijk woensdag een samenwerkingsovereenkomst met hem heeft getekend.

De Mega Combinatie beschikt over 23 zetels en de A-Combinatie over 7 zetels. Door de samenwerking heeft Bouterse 30 van de 51 zetels.

Eerdere onderhandelingen tussen beide partijen verliepen niet naar wens, waarop de samenwerking werd verbroken en Bouterse het zicht verloor op het presidentschap. De A-Combinatie ging toen samenwerken met het Nieuw Front, de combinatie van president Ronald Venetiaan.

Vertrouwenscrisis

De partij van Brunswijk besloot die samenwerking dinsdagavond echter te verbreken, omdat er een vertrouwenscrisis was ontstaan rondom de recentelijke benoeming van een parlementsvoorzitter.

Twee parlementariërs uit het samenwerkingsverband zouden vorige week niet op hun eigen kandidaat voor het voorzitterschap, Paul Somohardjo, hebben gestemd. Hierdoor werd Jennifer Geerlings-Simons van de Mega Combinatie de nieuwe parlementsvoorzitter.

Verbond

Bouterse en Brunswijk tekenden in het geheim een samenwerkingsovereenkomst en maakten dit via de lokale radio bekend. Het Nieuw Front vernam uit de media dat de samenwerking is verbroken en dat intussen al een verbond is gesloten met Bouterse.

Als Bouterse in het parlement toch niet wordt gekozen als president omdat hij de tweederde meerderheid (34 stemmen) niet heeft gehaald, valt de beslissing in de verenigde volksvergadering. In deze vergadering nemen ook regionale organen deel.

Van de 919 stemmen, heeft Mega Combinatie er 507 en A-Combinatie 132. Dit betekent dat Bouterse in de volksvergadering zo goed als gekozen is.