BAGDAD - Een Amerikaanse militair die in Irak diende, is aangeklaagd omdat hij een omstreden video zou hebben gelekt naar klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Dat heeft het Amerikaanse leger in Irak dinsdag bekendgemaakt. Op de beelden is te zien hoe Amerikaanse militairen in Bagdad burgers en journalisten doodschieten.

De militair, Bradley Manning (22), zit vast in een militaire gevangenis in Koeweit sinds zijn arrestatie vorige maand.

Hij wordt er onder meer van beschuldigd de regels in het leger te hebben geschonden door vertrouwelijke informatie naar zijn persoonlijke computer te hebben gestuurd.

WikiLeaks zette de opname, vermoedelijk gemaakt in juli 2007, begin april op zijn website. De bemanning van een Amerikaanse gevechtshelikopter krijgt in Bagdad een groepje mannen in het vizier. Ze gaan ervan uit dat die wapens dragen, zo blijkt uit de gesprekken in de cockpit.

Telelens

Mogelijk zien de militairen de telelens van een fotograaf aan voor een raketwerper. Na overleg tussen meerdere eenheden besluiten de Amerikanen te schieten.

Op het moment dat iemand met een bestelbus te hulp schiet, wordt ook dat voertuig beschoten. Achterin de auto worden twee zwaargewonde kinderen ontdekt. Een van de militairen zegt daarop dat ''het hun schuld is als ze kinderen meenemen naar een gevecht''.

Beschieting

Bij de beschieting kwamen zeker twaalf mensen om het leven, onder wie twee Iraakse medewerkers van persbureau Reuters. Het agentschap had tevergeefs geprobeerd de opnames boven water te krijgen.