WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dinsdag na diens bezoek in het Witte Huis geprezen voor het versoepelen van de Gazablokkade.

De beide leiders gaven een gezamenlijke persconferentie na hun onderhoud, waarbij Obama sprak van onwrikbare banden tussen Israël en de Verenigde Staten, en Netanyahu Obama bedankte voor zijn gastvrijheid.

Beide leiders deden hun uiterste best om te laten zien dat de onderlinge banden zijn verbeterd sinds Netanyahu's vorige bezoek aan Washington in maart.

Obama zei dat hij ervan overtuigd is dat Netanyahu ''risico's wil nemen voor vrede'' met de Palestijnen. Netanyahu noemde het ''hoog tijd voor directe onderhandelingen met de Palestijnen''.

Gedeeltelijke stop

Obama sprak de hoop uit dat Israël en de Palestijnen voor september beginnen met directe onderhandelingen, voor een gedeeltelijke stop op het uitbreiden van Joodse nederzettingen afloopt.

Israël en de Palestijnen namen sinds mei deel aan indirecte gesprekken, waarbij de VS als bemiddelaar optreden. De Palestijnen willen pas overgaan tot directe onderhandelingen als Israël volledig stopt met de bouw van nieuwe nederzettingen.

Kernwapens

Ook spraken beide leiders over Iran, dat zij ervan verdenken in het geheim te werken aan kernwapens. Obama beloofde de druk op het islamitische regime in Teheran, dat Israël van de kaart wil vegen, te handhaven.

Netanyahu riep de wereld op tot ''veel hardere sancties'' tegen Iran. Obama ondertekende vorige week nieuwe sancties tegen Iran. De Amerikaanse sancties treffen onder meer banken die zaken doen met de machtige Revolutionaire Garde, een van de belangrijkste pijlers van het Iraanse bewind. Vorige maand nam de VN-Veiligheidsraad al nieuwe strafmaatregelen aan.