KAAPSTAD - Het zogeheten Oranjeplein op Grand Parade nabij het stadhuis van Kaapstad stroomt dinsdagmiddag vol met duizenden voetbalfans.

Onder leiding van de Supportersclub Oranje vieren ze feest in de aanloop naar de halve finale van het WK tussen Nederland en Uruguay, die om 20.30 uur begint.

Onder de aanwezigen bevinden zich al enkele honderden Nederlanders. De verwachting is dat het totaal in de loop van de middag gaat oplopen tot 2000.

Er zijn vooral veel Zuid-Afrikanen aanwezig op het fraaie plein van de fanzone, met uitzicht op de Tafelberg.

Waarschijnlijk zullen in de loop van de middag ruim 20.000 fans samenkomen op het Oranjeplein. De Nederlanders staan in grote belangstelling van de plaatselijke bevolking. Ze gaan bijkans nog meer op de foto dan de Nederlandse voetballers.

Oranjemars

Op verzoek van de politie heeft voorzitter Lloyd Vandenberg van de Supportersclub Oranje de mars van de fans naar het stadion uitgesteld met een half uur. De parade van de fanzone naar het stadion, inmiddels een Nederlandse traditie bij WK's en EK's, zou anders de avondspits te veel verergeren.

Naar verwachting lopen ruim 20.000 supporters mee in de stoet. Enkele duizenden daarvan zijn Nederlanders. De optocht begint nu om 18.00 uur. De wedstrijd tussen Nederland en Uruguay in Green Point, een uur lopen van de fanzone, staat voor 20.30 uur op het programma.

Stadion

De autoriteiten van Kaapstad verwachten in het Green Point stadion bij de halve finale van het WK tussen Nederland en Uruguay 25.000 fans in het oranje. Er kunnen 68.000 toeschouwers op de tribune.

Onder hen bevinden zich enkele duizenden Nederlanders. De rest zijn Zuid-Afrikanen die voor het duel met Uruguay massaal achter Nederland zijn gaan staan. In aanloop naar de wedstrijden lopen al duizenden Zuid-Afrikanen dansend en feestend in het oranje door de straten van Kaapstad.

Bekijk onze WK-special

Bekijk de lezersfoto's

Fans klaar voor halve finale