BERLIJN - De dalai lama, de geestelijk leider van de Tibetanen, droomt soms over vrouwen. ''Maar dan herinner ik mezelf er ook in mijn droom aan dat ik een monnik ben'', grapt hij in een dinsdag gepubliceerd interview met de Duitse boulevardkrant Bild.

De religieus leider viert dinsdag zijn 75e verjaardag.

De geestelijk leider verdedigt in de krant het celibaat en stelt dat seks de mens op het zelfde niveau plaatst als andere dieren.

''Ik ben een mens die voor bepaalde morele principes staat. Het celibaat is iets wat mij onderscheidt van gewone dieren.'' Hij betreurt niet dat hij geen kinderen heeft gekregen, omdat hij dan veel te veel zorgen zou hebben.

Diner

Zijn dagindeling houdt hem jong. Hij slaapt negen uur per nacht, mediteert en slaat al vijftig jaar dagelijks het diner over. Volgens voorspellingen en een droom zal hij 113 jaar oud worden.

Over de wereldwijde crisis zegt de dalai lama in de krant dat die misschien nuttig kan zijn om mensen eraan te herinneren dat andere waarden belangrijker zijn dan geld, zoals familie, vrienden en het milieu.

Degenen die nooit gefixeerd waren op geld hebben nu dan ook veel minder zorgen.