LEIDSCHENDAM - Ex-president Charles Taylor van Liberia was niet de baas over de Sierra Leoonse rebellenbeweging RUF. Ook kreeg hij geen 'bloeddiamanten' van de RUF-leiders.

Dit zegt althans de voormalige RUF-leider Issa Sesay. Die is maandag als kroongetuige van de verdediging opgeroepen tijdens het proces wegens oorlogsmisdaden tegen Taylor in Leidschendam.

Sesay (40) is zelf tot 52 jaar cel veroordeeld en zit zijn straf uit in Rwanda. Dat is de hoogste straf die het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL) in Freetown heeft opgelegd aan een RUF-leider.

Berucht

Het RUF hield moordend, martelend en verkrachtend huis onder de burgerbevolking. De rebellen waren berucht vanwege het afhakken of afsnijden van handen, oren, neuzen en andere lichaamsdelen.

De oorlog kostte tussen 1991 en 2001 aan zeker 120.000 en mogelijk honderdduizenden Sierra Leoners het leven.

Sesay is ook veroordeeld voor 'gedwongen huwelijken'. De rebellen ontvoerden meisjes uit de dorpen en dwongen hen te 'trouwen'.

Veiligheidsredenen

Het SCSL voert het Taylor-proces, zijn laatste zaak en tevens het proces tegen de meeste prominente verdachte, om veiligheidsredenen in Nederland.

De aanklagers beschuldigen Taylor ervan dat hij de RUF-rebellen in buurland Sierra Leone heeft aangestuurd om aan bloeddiamanten te komen.

Die waren een van de belangrijkste motieven voor het bloedige conflict in het West-Afrikaanse land in de jaren '90.

Taylor

Taylor heeft als getuige in zijn eigen zaak ontkend dat hij ooit iets met bloeddiamanten te maken heeft gehad.

SCSL-hoofdaanklager Brenda Hollis wil bewijzen dat Taylor heeft gelogen door Naomi Campbell als getuige te horen, die voor 29 juli is gedagvaard. Het Britse supermodel zou bloeddiamanten van Taylor cadeau hebben gekregen.

Film

Over het bloedige conflict om de diamanten in Sierra Leone is ook een film gemaakt, Blood Diamond met Leonardo DiCaprio (2006).

Tevens is er een documentaire over Sesay persoonlijk, War Don Don, die in maart in Den Haag is vertoond tijdens het filmfestival Movies that matter.