WARSCHAU - Bronislaw Komorowski wordt zo goed als zeker de nieuwe president van Polen. Met 95 procent van de stemmen geteld heeft hij een nagenoeg onoverbrugbare voorsprong op zijn rivaal Jaroslaw Kaczynski.

Dat meldde de Poolse kiescommissie maandagochtend vroeg.

De liberaal Komorowski staat nu op 52,6 procent van de stemmen. De conservatieve kandidaat Kaczynski blijkt steken op 47,4 procent. De einduitslag wordt maandagmiddag bekendgemaakt, aldus de kiescommissie.

Aanvankelijk gingen de twee kandidaten gelijk op. Toen ongeveer de helft van de stemmen geteld waren nam Kaczynski een lichte voorsprong op Komorowski. Toen tachtig procent van de stemmen was leek de eindoverwinning echter weer voor Komorowski te zijn.

Prognoes wezen ook al op een overwinning van Komorowski. Hij is voorstander van een intensieve samenwerking met de Europese Unie en de buurlanden Duitsland en Rusland. Kaczynski geldt als euroscepticus en een nationalist.

Vliegtuigongeluk

De Polen moesten naar de stembus om een opvolger te kiezen voor president Lech Kaczynski die in april omkwam bij een vliegtuigongeluk in het westen van Rusland.

Jaroslaw Kaczynski is de broer van het omgekomen staatshoofd. Kort na de bekendmaking van de exit polls erkende de 61-jarige Kaczynski zijn nederlaag al.

De 58-jarige Komorowski, die de afgelopen maanden interim-president was, riep zondag na zijn zege op tot eenheid. Hij repte van een ''overwinning voor de Poolse democratie.''

Tweede ronde

Komorowski en Kaczynski hadden het best gescoord op 20 juni in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Zij mochten daarom door naar de tweede ronde. Voor de stembusgang van zondag waren circa 31 miljoen Polen opgeroepen.

De stembureaus gingen om 6.00 uur open en sloten om acht uur 's avonds. Op verkiezingsdag kwamen nauwelijks meldingen van incidenten binnen. Wel meldde het hoofd van de kiescommissie dat drie medewerkers aan de verkiezingen waren vervangen, omdat ze dronken op de stembureaus waren verschenen.

Politieke bevoegdheden

De president heeft in Polen niet alleen een ceremoniële rol, maar ook echte politieke bevoegdheden, vooral op het terrein van buitenlandse betrekkingen en veiligheidsbeleid. Komorowski was ten tijde van de communistische dictatuur actief in de oppositie.

Hij verdween in december 1981 achter tralies, nadat het regime de staat van beleg had afgekondigd in een poging het vakverbond Solidariteit het zwijgen op te leggen

Verkiezingen Polen