AMSTERDAM - De stedelijke bevolking in China neemt de komende vijf jaar waarschijnlijk toe tot boven de zevenhonderd miljoen mensen. Daarmee wordt voor het eerst het aantal plattelandsbewoners overschreden.

Dat heeft de Chinese commissie voor nationale bevolking en familieplanning zondag gezegd.

Deze demografische verschuiving heeft grote gevolgen voor de regering die al te kampen heeft met overbevolking in de steden, overbelasting van de infrastructuur en de groeiende kloof tussen arm en rijk.

De Chinese bevolking neemt tot 2015 toe tot 1,4 miljard mensen. Nu zijn dat er nog 1,3 miljard. Tegen die tijd zullen ook tweehonderd miljoen Chinezen ouder zijn dan 60 jaar.

Plattelandsbevolking

De regering probeert de problemen aan te pakken door veel industrieën naar het binnenland te verplaatsen om die zo dichter bij de plattelandsbevolking te brengen. Het één-kind-beleid van de regering moet er binnen enkele decennia bovendien toe leiden dat de bevolking niet langer toeneemt.

Op dat moment wacht wel het volgende probleem: China zal dan waarschijnlijk een te kleine beroepsbevolking hebben om voor alle ouderen te zorgen.