KABUL - De Amerikaanse generaal David Petraeus heeft zondag officieel het bevel op zich genomen van de meer dan 140.000 Amerikaanse en ISAF-troepen in Afghanistan. Petraeus zei daarbij dat de strijd in een kritieke fase is.

Hij sprak in het hoofdkwartier van de ISAF in Kabul. Er doen 47 landen mee aan de door de NAVO geleide strijdmacht ISAF.

De plechtigheid werd geleid door de Amerikaanse generaal Egon Ramms, commandant van de NAVO-basis in het Limburgse Brunssum, het Joint Force Command Headquarters, dat een belangrijke rol speelt bij de NAVO-acties in Afghanistan.

Petraeus sprak zaterdag met de Afghaanse president Hamid Karzai. Hij verscheen later op de dag op een feest op de Amerikaanse ambassade ter gelegenheid van de Amerikaanse nationale feestdag 4 juli. Hij beklemtoonde er dat ''deze oorlog een gezamenlijke inspanning is, civiel, militair, Afghaans en internationaal''.

McChrystal

Petraeus volgt generaal Stanley McChrystal op. Die moest in juni zijn functie neerleggen, nadat hij zich in de pers laatdunkend over politieke leiders in Washington had uitgelaten. Petraeus heeft gezegd de militaire strategie van zijn voorganger te willen voortzetten.

Petraeus arriveerde vrijdag in Afghanistan. Hij was voorheen bevelhebber van de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten en Centraal-Azië (Centcom). Hij was van begin 2007 tot september 2008 bevelhebber van de Amerikaanse militairen in Irak.

In die periode nam het geweld in Irak drastisch af. Hij is, net als zijn politiek moeilijk te handhaven voorganger in Afghanistan, een van de meest gerespecteerde officieren in de VS.