BAGDAD - De Amerikaanse vicepresident Joe Biden en zijn vrouw Jill zijn zaterdag in Irak aangekomen. Het bezoek was niet aangekondigd.

Biden wil in Irak met de Amerikaanse militairen het feest van 4 juli, de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag, vieren. Ook gaat hij met Iraakse leiders de recente ontwikkelingen in het Arabische land bespreken, aldus het Witte Huis.

Washington maakt zich zorgen over de politieke impasse waarin Irak zich bevindt.

Vier maanden geleden gingen de Irakezen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen, maar een regering is er nog steeds niet.

Regering

Volgens de regels mag in Irak de grootste partij als eerste een regering gaan vormen. Iraqiya van Iyad Allawi won de verkiezingen met 91 zetels.

De nummer twee en drie, het blok van zittend premier Nuri al-Maliki en een coalitie van religieuze sjiitische partijen, vormden begin juni echter een fractie (Nationale Alliantie) en bezetten nu 159 van de 325 zetels in het parlement.

Zij stellen dat zij als grootste fractie de premier te mogen leveren.

Optimistisch

Ondanks de moeizame onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regering zei Biden ''dat hij zeer optimistisch is dat er een representatieve regering in Irak komt''.

''Alle partijen praten met elkaar'', aldus de Amerikaanse vicepresident.

Kort na zijn aankomst in Bagdad ontmoette Biden de Amerikaanse senatoren John McCain, Joe Lieberman en Lindsey Graham. De drie senatoren waren vrijdag onafhankelijk van Biden naar Irak gereisd.

Ze hebben er bij de Iraakse leiders op aangedrongen vaart te zetten achter de vorming van een regering.