BUKAVU/KINSHASA - Meer dan 230 mensen zijn om het leven gekomen door het ontploffen van een tankwagen vol olie, vrijdagavond in het oosten van de Democratische Republiek Congo.

Door de explosie ontstond een grote vuurbal, die door een dorp raasde waar mensen de WK-voetbalwedstrijd Ghana-Uruguay aan het kijken waren.

Zeker 105 mensen raakten gewond, aldus de autoriteiten zaterdag. Naar verwachting stijgt het dodental nog. Volgens een politieman zijn veel van de slachtoffers kinderen die naar de verongelukte vrachtwagen toegekomen waren.

De auto kwam uit Tanzania en kreeg een ongeluk in het dorp Sange ongeveer 70 kilometer ten zuiden van de provinciehoofdstad Bukavu.

Daar volgde een explosie die een vuurzee veroorzaakte die zich snel over het dorpje Sange verspreidde, aldus Cisambo. Veel slachtoffers zijn zo erg verbrand, dat ze niet meer herkenbaar zijn.

Brandstof tappen

De gouverneur zei ook dat onder de doden, leden van de vredesmissie van de Verenigde Naties in Congo (Unmis) zijn, die voor de ontploffing probeerden te verhinderen dat dorpelingen naar de tankwagen kwamen om brandstof af te tappen.

De VN-missie heeft dit zaterdag, na een aanvankelijke bevestiging, stellig ontkend. Er zijn geen blauwhelmen om het leven gekomen, aldus een Umis-woordvoerder. Wel zijn er militairen van het Congolese leger omgekomen.