PARIJS - Bliksem heeft zaterdag, bij het begin van het vakantieseizoen, het treinverkeer in het Parijse station Austerlitz lamgelegd.

Door de blikseminslag kwamen de bovenleidingen zonder stroom te zitten en moest de spoorwegmaatschappij SNCF het verkeer van en naar het station Austerlitz volkomen stilleggen.

De SNCF stelde dat als gevolg van de schade het verkeer er zaterdag niet meer kan worden hervat. Gare d'Austerlitz is het belangrijkste startpunt voor treinreizen naar het zuidoosten van het land en naar Spanje.

De oorzaak was een blikseminslag in een centrale in de voorstad Bretigny-sur-Orge tijdens hevig noodweer.

Files

Franse media stelden zaterdag dat het op de weg rustiger was dan gevreesd, als gevolg van het voorspelde onweer.

Toch zorgde het West-Europees vakantieverkeer in zuidelijke richting zaterdag zoals gebruikelijk voor files op de Franse 'Autoroute du soleil' in de valleien van de Saône en Rhône.

Ten noorden van Lyon staat in zuidelijke richting een file voor de péage (tolkantoor) bij Villefranche-sur-Saône.

Het echte fileleed begint echter zuidelijker in de vallei van de Rhône met files op de A7 tussen Vienne en Montélimar, berichtte de website van de Asf, de onderneming die de Zuid-Franse snelwegen exploiteert.

Demonstratie

Het verkeer naar Spanje ondervindt voorts ernstige hinder van files op de A9 tussen Lunel en Sète. Zuidelijker staat een lange file voor de laatste Franse péage voor de Spaanse grens.

De A10 van Parijs naar Bordeaux is erg druk maar de enige vertraging van betekenis werd niet door de hoeveelheid toeristen veroorzaakt, maar door logopedisten die bij een péage demonstreerden tegen bezuinigingen.

Ze hebben aangekondigd dit weekeinde hun grieven bij verscheidene péages naar voren te brengen. Het verkeer ten oosten van Parijs is zaterdag ernstig gehinderd, onder meer door een ongeluk op de buitenste ringweg A86.