KINSHASA/KALEMIE - Naar schatting tweehonderd mensen zijn vrijdagavond om het leven gekomen toen een tankwagen vol olie ontplofte in een dorp in het oosten van de Democratische Republiek Congo.

Tientallen mensen raakten ernstig gewond. Dit meldde het Rode Kruis zaterdag.

De nieuwe gouverneur van de provincie Zuid-Kivu, Marcellin Cisambo, sprak ook van circa tweehonderd doden.

Volgens een politieman zijn veel van de slachtoffers kinderen die naar de verongelukte vrachtwagen toegekomen waren.

Vuurzee

De auto kwam uit Tanzania en kreeg een ongeluk in het dorp Sange ongeveer 70 kilometer ten zuiden van de provinciehoofdstad Bukavu. Daar volgde een explosie die een vuurzee veroorzaakte die zich snel over het dorpje Sange verspreidde, aldus Cisambo.

De gouverneur zei ook dat onder de doden leden van de vredesmissie van de Verenigde Naties in Congo (Unmis) zijn, die voor de ontploffing probeerden te verhinderen dat dorpelingen naar de tankwagen kwamen om brandstof af te tappen.

Ontkenning

De VN-missie heeft dit zaterdag, na een aanvankelijke bevestiging, stellig ontkend. Er zijn geen blauwhelmen om het leven gekomen, aldus een Umis-woordvoerder.

Volgens de gouverneur Cisambo zijn de meeste slachtoffers in het dorp gevallen. Zij volgden de WK-voetbalwedstrijd Ghana-Uruguay en werden in hun woningen door het vuur verrast.