ISTANBUL - Een Turkse rechtbank heeft vrijdag de islamitische extremist Metin Kaplan, ook bekend als de Kalief van Keulen, tot 17,5 jaar celstraf veroordeeld wegens zijn streven van Turkije een strengislamitisch land te maken.

Daarmee viel de straf lager uit dan in twee eerdere processen, toen hij levenslang kreeg.

Hogere rechtbanken hadden de levenslange gevangenisstraffen steeds vernietigd. De plannen van Kaplan (58) om de seculiere Turkse staat omver te werpen, rechtvaardigden volgens de rechters geen levenslange veroordeling omdat de ideeën niet werden uitgevoerd.

Kaplan leidde de islamitische organisatie Kalifaatstaat vanuit Keulen. Hij werd in 2004 uitgeleverd aan Turkije. Hij wilde de Turkse staat omver werpen onder meer door met een vliegtuig het mausoleum van Atatürk, de grondlegger van het Turkse secularisme, te vernietigen.

In Turkije wordt Kaplan, naast de Koerdische leider Abdullah Öcalan, beschouwd als belangrijke staatsvijand. In Duitsland, waar hij sinds 1983 woonde en waar hij aanvankelijk politiek asiel genoot, zat hij vier jaar in de cel wegens het opdracht geven tot moord.