SACRAMENTO - De Amerikaanse staat Californië betaalt 20 miljoen dollar (16 miljoen euro) aan Jaycee Dugard, die in 1991 als meisje werd ontvoerd en pas in augustus 2009 werd teruggevonden achter de woning van haar ontvoerder.

De volksvertegenwoordiging heeft ingestemd met een speciaal wetje waarmee de staat een tegemoetkoming uitkeert voor ''de gruwelijke beschadigde levens'' van Dugard en haar twee dochters die de dader zou hebben verwekt.

Dat berichtte vrijdag de nieuwszender CNN. Dugard werd ontvoerd door een wegens verkrachting en ontvoering veroordeelde man, Phillip Garrido. Die zou volgens Dugard niet op vrije voeten zijn geweest indien de autoriteiten hun werk naar behoren hadden gedaan.

Dugard had ook al eerder moeten zijn teruggevonden, want Garrido was al onder toezicht van een federale reclasseringsinstelling in 1991 en werd vanaf 1999 door de reclassering in Californië de gaten gehouden. Dat was op grond van eerdere veroordelingen wegens ontvoering en verkrachting.

Schuur

Garrido was in 1988 na elf jaar cel voorwaardelijk vrijgelaten. Agenten van de reclassering bezochten zijn huis in Antioch, maar namen niet de moeite uit te vinden wat er zich afspeelde achter het huis, bijvoorbeeld in een schuur. Voorts was er nauwelijks controle op Garrido, terwijl de reclassering zich streng toezicht had voorgenomen.

Dugard, haar twee dochters en haar moeder dienden eerder dit jaar wegens grove nalatigheid een eis tot schadevergoeding in tegen de reclassering van de staat. Garrido en zijn echtgenote Nancy ontkennen ondertussen alle beschuldigingen die tegen hen zijn aangevoerd.