AMSTERDAM - Een van de verdachten in de spionagezaak voor Rusland heeft aan Amerikaanse federale agenten bekend dat hij werkte voor de Russische inlichtingendienst. Dat hebben federale aanklagers donderdag gezegd.

Volgens de autoriteiten heeft Juan Lazaro een lange verklaring afgelegd nadat hij op 27 juni werd gearresteerd.

In zijn verklaring bespreekt Lazaro details van zijn missie. Russische mollen die in Amerikaanse voorsteden leven onder een aangenomen identiteit zouden betrokken zijn bij de zaak.

Loyaliteit

Lazaro gaf eveneens toe dat Juan Lazaro niet zijn echte naam is, dat hij niet geboren is Uruguay zoals hij lang heeft volgehouden en dat zijn huis werd betaald door de Russische inlichtingendienst. De vrouw van Lazaro, de Peruaanse journaliste Vicky Pelaez, zou namens hem brieven aan de 'dienst' hebben doorgegeven.

Hij vertelde de onderzoekers ook dat hij, hoewel hij veel van zijn zoon houdt, 'nooit zijn loyaliteit aan de 'dienst' zou hebben geschonden, zelfs niet voor zijn zoon'.

Bewijs

Het Amerikaanse ministerie van justitie zei donderdag dat het slechts een fractie van het bewijs tegen vier van de vermoedelijke Russische spionnen heeft ingediend. Het bewijs is volgens het ministerie overweldigend. Om die reden zouden de verdachten dan ook niet moeten worden vrijgelaten op borgtocht.

Het ministerie zei tevens dat de vlucht van Christopher Metsos, een van de verdachten, nadat hij op Cyprus was vrijgelaten op borgtocht, laat zien dat de anderen dat ook zullen doen als ze in vrijheid worden gesteld.

De regering zei bovendien over meer dan honderd ontcijferde boodschappen tussen een aantal van de verdachten en het hoofdkwartier van de Russische inlichtingendienst in Moskou te beschikken.