PARAMARIBO - Jennifer Geerlings-Simons van de Mega Combinatie van Desi Bouterse is de nieuwe voorzitter geworden van het Surinaamse parlement. Simons kreeg 26 van de 50 stemmen.

De kandidaat van de huidige coalitie, Paul Somohardjo, kreeg 24 stemmen, terwijl de combinatie van de huidige coalitie 26 stemmen heeft.

Dit betekent dat twee personen van deze combinatie van president Ronald Venetiaan niet op Somohardjo hebben gestemd, die hoopte te worden herkozen.

Er is geschokt gereageerd binnen de regeringspartijen, terwijl aanhangers van de Mega Combinatie feest vieren voor het parlementsgebouw.

Ex-legerleider

Nu Geerlings-Simons gekozen is tot parlementsvoorzitter, lijkt het nog waarschijnlijker dat ex-legerleider Bouterse president van Suriname wordt. In het parlement met zijn 51 zetels is een tweederde meerderheid nodig om tot president gekozen te worden.

Daar beschikt geen van de kandidaten over. Maar dan vindt de stemming plaats in de verenigde volksvergadering waar een gewone meerderheid voldoende is. Daar heeft Bouterse 47 stemmen meer dan nodig is voor de verkiezing.