BERLIJN - Een tweede poging om een nieuwe president van Duitsland te kiezen, is woensdag mislukt. Ook in de tweede stemronde kreeg geen enkele kandidaat de vereiste absolute meerderheid in de Bondsvergadering in Berlijn.

Christian Wulff (CDU), de kandidaat van de centrumrechtse coalitie van CDU/CSU en FDP, kreeg deze keer wel meer stemmen dan in de eerste ronde: 615 in plaats van 600.

Het slechte resultaat voor Wulff was in coalitiekringen omschreven als oorvijg voor bondskanselier Angela Merkel. Maar liefst 44 kiesmannen en -vrouwen uit het centrumrechtse kamp hadden bij de geheime stemming niet op de eigen kandidaat gestemd.

Joachim Gauck

De belangrijkste andere kandidaat lijkt de DDR-mensenrechtenactivist Joachim Gauck, die door de sociaaldemocratische SPD en milieupartij de Groenen naar voren was geschoven.

De partij Die Linke, een verbond van ex-communisten en linkse oud-SPD'ers, steunde tot dusverre de prominente gepensioneerde West-Duitse journaliste Luc Jochimsen. Frank Rennicke, de kandidaat van de extreemrechtse NPD, speelt geen rol van betekenis.

Derde ronde

Later op woensdag wordt een derde keer gestemd. Dan is een relatieve meerderheid voldoende. Die Linke heeft al aangekondigd een lange schorsing aan te vragen om zich te beraden op haar positie. Met steun van Die Linke zou Gauck in de derde ronde verzekerd zijn van een overwinning.

Het is in de geschiedenis van de Bondsrepubliek Duitsland pas twee keer eerder voorgekomen dat er na twee stemrondes nog geen nieuwe bondspresident was, in 1969 en in 1994.