PRAAG - De recente arrestaties van elf vermeende Russische spionnen in de Verenigde Staten is het topje van de ijsberg, stelt Oleg Gordijevski, voormalig agent bij de KGB.

De Russische geheime dienst SVR is voortgekomen uit de KGB en richt zich op het buitenland. Volgens hem zijn er minstens vierhonderd spionnen voor Rusland actief in de VS.

De meeste spionnen zouden vooral vanuit Russische ambassades en organisaties opereren. Dat meldde Radio Free Europe/ Radio Liberty woensdag.

Het aantal Russische undercoveragenten die met een valse identiteit in de VS wonen, schat Gordijevski op zestig.

Schattingen

Het aantal Amerikaanse spionnen in Moskou is volgens hem twintig tot 25 en de Britten zouden twee spionnen in de Russische hoofdstad gestationeerd hebben.

De in Groot-Brittannië woonachtige Gordijevski zei niet waarop hij zijn schattingen baseert.

Rusland heeft de arrestaties van de elf afgedaan als ''overijverig politiewerk''. Volgens documenten van de Amerikaanse aanklagers zou het handelen van de verdachten echter niet misstaan in een spionagefilm uit de tijd van de Koude Oorlog.

Onzichtbare inkt

Zo wisselden ze identieke tassen uit op een station, werkten met onzichtbare inkt of begroeven geld in een bos. Waarnemers menen echter dat de 'mollen', onder wie echtparen met opgroeiende kinderen, weinig gevoelige informatie hebben verzameld.

Ze worden niet van spionage beschuldigd, maar van het optreden als buitenlandse agent zonder als zodanig te zijn geregistreerd.

Daar kan tot vijf jaar cel op staan. De aanklagers beschuldigden acht van de elf verdachten wel van het witwassen van geld, wat maximaal twintig jaar celstraf op zou kunnen leveren.