MANILLA - Benigno Aquino III is woensdag beëdigd als vijftiende president van de Filipijnen. De 50-jarige econoom beloofde armoede en corruptie te bestrijden. Ook zegde hij toe het investeringsklimaat in het arme Zuidoost-Aziatische land te verbeteren en de langlopende islamitisch-separatistische opstand in het zuiden aan te pakken.

Ongeveer een half miljoen mensen waren de straten van de hoofdstad Manilla opgegaan om het aantreden van de nieuwe president te vieren. Velen waren gekleed in het geel, de traditionele kleur van de Aquino-familie.

De nieuwe president is de zoon van Corazon Aquino. Ze leidde een volksbeweging die in 1986 de val van dictator Ferdinand Marcos inluidde. Vervolgens was ze zes jaar lang president van de Filipijnen. Benigno's vader, leider van de oppositie in de Filipijnen, werd in 1983 vermoord.

''Ik was hier 24 jaar geleden voor de politieke bijeenkomst van zijn moeder'', aldus een van de belangstellenden. ''Ik ben hier nu om te zien dat 'Noynoy' zijn eed aflegt.'' Aquino won in mei de presidentsverkiezingen met 42 procent van de stemmen.

Waarheidscommissie

Aquino beloofde een waarheidscommissie op te zetten die corruptiebeschuldigingen tegen regeringsleden moet onderzoeken. Zijn voorganger Gloria Arroyo liet weten zich geen zorgen te maken over Aquino's plannen onderzoek te doen naar beschuldigingen van corruptie aan haar adres.

''Ik hoop dat Aquino de mensen in de regering ervan weerhoudt om te stelen en zijn beloftes waarmaakt'', zei een toeschouwer van de beëdiging. Aquino probeerde eerder de hoge verwachtingen te temperen door te zeggen dat hij ''niet Superman'' is.

De meer dan zevenduizend eilanden van de Filipijnen tellen in totaal ongeveer 90 miljoen inwoners. Naar schatting een kwart van de beroepsbevolking werkt noodgedwongen in het buitenland.

Nieuwe president Filipijnen