ATHENE- Tientallen gemaskerde jongeren zijn dinsdag tijdens een demonstratie in Athene op de vuist gegaan met de politie.

Veel Grieken zijn dinsdag in staking gegaan om te protesteren tegen plannen van de Griekse regering om de arbeidsmarkt en het pensioenstelsel te hervormen.

De oproerpolitie vuurde traangas- en schrikgranaten af om de amokmakers uiteen te drijven. De oproerkraaiers gooiden met stukken marmer die ze van een metrostation hadden afgebroken en staken vuilnisemmers in brand.

Klik hier voor de beelden

Demonstratie

Anderen vielen de politie aan met houten stokken. Een motoragent raakte gewond en de demonstranten sloegen telefooncellen en bushokjes in elkaar. Vooralsnog werden er geen arrestaties verricht.

Het geweld van dinsdag ontstond terwijl zo'n tienduizend mensen deelnamen aan een demonstratie die was georganiseerd door de twee grootste Griekse vakbonden en een aantal linkse splintergroeperingen. Een andere mars van vijf- tot zesduizend leden van de communistische vakbond PAME verliep vreedzaam.

Openbaar vervoer

Door de algemene staking werd het openbaar vervoer ontregeld en draaiden ziekenhuizen nooddiensten. Overheidsdiensten hielden hun deuren gesloten en alle nieuwsuitzendingen werden gestaakt.

Woensdag verschijnt er bovendien geen krant, omdat de journalisten dinsdag het werk neerlegden. De Griekse luchthavens bleven open, maar bijna honderd vluchten werden geannuleerd.

Toeristen

In Piraeus, de belangrijkste havenstad van Griekenland, probeerden PAME-leden te verhinderen dat toeristen en de lokale bevolking aan boord van veerboten naar de Egeësche eilanden gingen. Het ministerie voor burgerbescherming zei dat alle geplande overtochten toch zijn uitgevoerd.

Tientallen mensen konden echter niet aan boord van de veerboten komen, omdat stakers verhinderden dat ze de haven binnengingen.

Pensioenleeftijd

De Griekse vakbonden zijn fel gekant tegen een wetsontwerp dat vorige week in het parlement werd gepresenteerd. In het voorstel staat dat de regering de pensioenleeftijd wil verhogen en het voor bedrijven goedkoper wil maken om personeel te ontslaan. De maatregelen zijn erop gericht de schuldcrisis van het land aan te pakken.

Dinsdag start in het parlement het debat over de hervormingen. Het debat neemt waarschijnlijk meer dan een week in beslag. Ondanks verzet van verschillende parlementariërs is het de verwachting dat de centrumlinkse regering de uiteindelijke stemming wint.

Onlusten Griekenland