SARAJEVO - Forensisch deskundigen zijn in Zalazje bij Srebrenica begonnen met het openen van een massagraf met slachtoffers van de genocide in 1995. Het gaat mogelijk om een van de grootste massagraven met Srebrenica-slachtoffers.

Dat is dinsdag van Bosnische officiële bron vernomen. In het massagraf liggen waarschijnlijk slachtoffers van een van de grootste massaexecuties na de val van Srebrenica: in een opslagloods in Kravica werden meer dan duizend moslims gedood door het Bosnisch-Servische leger.

Bosnisch-Servische manschappen onder leiding van generaal Ratko Mladic hadden de moslimenclave Srebrenica op 11 juli 1995 veroverd. Zo'n achtduizend moslimmannen en -jongens werden daarna gedood. Het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat kon de genocide niet voorkomen.

Het opgraven van de lijken gaat nog steeds door. Op 11 juli krijgen meer dan zevenhonderd stoffelijke overschotten die het afgelopen jaar zijn geïdentificeerd, een waardige herbegrafenis bij het herdenkingsmonument in Potocari bij Srebrenica.