SYDNEY - Een Amerikaanse chirurg die door de Australische media de titel 'Dokter Dood' heeft gekregen, is schuldig bevonden aan doodslag.

Drie patiënten die onder zijn zorg vielen, zijn door zijn toedoen overleden, zo oordeelde een twaalfkoppige jury.

Jayant Patel is een in India geboren Amerikaans staatsburger, die tussen 2003 en 2005 werkzaam was in het Bundaberg Base ziekenhuis in de Australische deelstaat Queensland.

Voor zijn aankomst in Australië kreeg hij een verbod op het uitvoeren van chirurgie in de Amerikaanse staten New York en Oregon.

Angst

Tijdens de veertien weken durende rechtszaak werd duidelijk dat Patel operaties verkeerd uitvoerde, verkeerde diagnoses stelde, gezonde organen verwijderde en chirurgische technieken slordig hanteerde.

Zusters probeerden patiënten voor hem te verbergen, uit angst voor hun gezondheid.

Ego

De aanklager vond dat de operaties van Patel kwalitatief ver onder de maat waren. De chirurg pleitte echter onschuldig te zijn aan doodslag op Gerry Kemps (77), James Phillips (46), Mervyn Morris (75) en het veroorzaken van permanente lichamelijke schade aan Ian Vowles.

Patel werd door de aanklagers afgeschilderd als een ''slechte chirurg die gedreven werd door zijn ego en die lijdt aan een gebrek aan inzicht''.

De verdediging beweerde dat Patel handelde in het belang van zijn patiënten. Ook zou elke operatie met goedkeuring van de patiënt zijn gebeurd.

Hoger beroep

De zaak is het resultaat van jaren onderzoek naar en juridische procedures tegen Patel. In 2005 werden vragen gesteld in Australië over zijn werkzaamheden, waarna hij ontslag nam en terugkeerde naar de Verenigde Staten.

Patel werd daar in 2006 gearresteerd en twee jaar later uitgeleverd aan Australië.

Donderdag hoort hij welke straf hij krijgt. De advocaten van Patel hebben al aangegeven in hoger beroep te gaan.