BRUSSEL - De Europese Unie maakt zich grote zorgen over de diamanten uit Zimbabwe. Het lijkt erop dat de overheid de opbrengst van diamantmijnen gebruikt om bloedige conflicten met tegenstanders uit te vechten.

Zimbabwe is lid van het zogeheten Kimberley Process dat zulke 'bloeddiamanten' juist moet uitbannen.

Overleg van het Kimberley Process van de Verenigde Naties eind juni in Tel Aviv leidde tot een impasse. Gevolg is dat Zimbabwe voorlopig geen diamanten uit de staatsmijnen kan verkopen met een certificaat van het Kimberley Process.

Zimbabwe wordt hardhandig geregeerd door Robert Mugabe (86). Sommige politieke tegenstanders verdwijnen of worden vermoord. Eerder verdreef hij blanke boeren uit het land, dat inmiddels in grote armoede is gedompeld.

Kritiek

Het regime kreeg recent veel kritiek over de arrrestatie van de Zimbabwiaanse diamantonderzoeker Farai Maguwu. De onderzoeker was ook enige tijd verdwenen. Maguwu had mogelijk kritische informatie over de situatie in de staatsmijnen van Zimbabwe.

Europarlementslid Judith Sargentini (GroenLinks), kenner van bloeddiamanten, vindt de Europese oproep tot een oplossing ''niet slecht''.

Ze bepleit al langer dat Zimbabwe niet langer diamanten mag verkopen met een certificaat van het zogeheten Kimberley Proces.

Bloeddiamanten

''Met landen waar mensenrechten worden geschonden, willen wij niet handelen'', aldus Sargentini, die overigens niet verwacht dat Zimbabwe echt uit het Kimberley Process wordt gezet.

Het systeem tegen bloeddiamanten was oorspronkelijk opgezet om te voorkomen dat rebellenleiders aan geld konden komen. Dat was heel succesvol.

''Maar bij het systeem zitten vooral regeringen aan tafel. Dat is lastig met landen als Angola en Zimbabwe. Want we willen hun schendingen van de mensenrechten niet legitimeren.''