BRUSSEL - België heeft waarschijnlijk pas in oktober een nieuwe regering. Informateur Bart De Wever gaat uit van 12 oktober als datum waarop het nieuwe kabinet moet zijn beëdigd.

Op die dag begint in België het parlementaire jaar.

De Vlaamse krant De Morgen heeft dat dinsdag gemeld. Ze baseert zich op bronnen in de partij van De Wever, de Vlaams-nationalistische N-VA.

Eerder had De Wever 1 september genoemd als streefdatum voor een nieuw kabinet. De Wever is sinds begin vorige week actief als informateur.

Tot dusver heeft hij vooral gesproken met vertegenwoordigers van vakbonden, werkgeversverenigingen en andere belangenorganisaties. Pas de tweede helft van deze week ontvangt hij de partijleiders.

Koning Albert II

De Wever zou vrijdag advies willen uitbrengen aan koning Albert II over de te vormen coalitie. De vorst kan dan een formateur benoemen, die de regeringsonderhandelingen gaat begeleiden en die later premier wordt.

Naar verwachting wordt dat de Franstalige socialist Elio Di Rupo. Diens partij, de PS, won de verkiezingen in Wallonië. Landelijk was de N-VA van De Wever de grote winnaar.