BERLIJN - In Berlijn wordt dinsdag op de valreep campagne gevoerd om het Duitse presidentschap. Het nieuwe staatshoofd wordt woensdag getrapt gekozen door de Bondsvergadering.

In dat speciale kiescollege, dat bestaat uit de leden van de Bondsdag en een even groot aantal kiesmannen en -vrouwen die zijn aangewezen door de parlementen van de deelstaten, heeft de centrumrechtse coalitie van bondskanselier Angela Merkel in theorie een absolute meerderheid van 21 stemmen.

Maar binnen de christendemocratische CDU/CSU en de liberale FDP leeft weerstand tegen Merkels kandidaat Christian Wulff. ''Er is nog niets besloten'', aldus Bild, de grootste Duitse krant, dinsdag.

Joachim Gauck

Wulff, nu nog premier van de aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen, wordt op de hielen gezeten door de voormalige DDR-burgerrechtenactivist Joachim Gauck.

Die is als kandidaat naar voren geschoven door de grootste oppositiepartij, de sociaaldemocratische SPD, en door de Groenen. Daarnaast wordt hij in de Bondsvergadering gesteund door de Deense minderheid en enkele onafhankelijke leden.

Die Linke

Beslissend kan worden hoe Die Linke zich opstelt. De partij van ex-communisten en linkse oud SPD'ers heeft 124 van de 1244 zetels in de Bondsvergadering. Gauck gaat dinsdagmiddag om stemmen werven bij Die Linke.

De CDU'er Wulff zou ook niet de eerste keus van de bevolking zijn. Slechts 36 procent van de Duitsers zou bij een rechtstreekse verkiezing Wulff zijn stem geven. 42 procent gaf bij een representatieve opiniepeiling de voorkeur aan Gauck, aldus de krant Bild.