WASHINGTON - Generaal Stanley McChrystal, die vorige week op een zijspoor werd gezet na minachtende opmerkingen over de Amerikaanse regering, verlaat het leger van de Verenigde Staten. Dat heeft een woordvoerder van de strijdkrachten maandag laten weten.

Volgens de zegsman heeft McChrystal zijn vertrek aangekondigd bij Defensie in Washington, maar zijn nog niet alle benodigde papieren ingediend. Het is dan ook nog niet duidelijk wanneer McChrystal daadwerkelijk uit dienst treedt.

McChrystal leidde de afgelopen jaren de internationale troepenmacht in Afghanistan. In een artikel in het tijdschrift Rolling Stone had hij zich onlangs denigrerend uitgelaten over de Amerikaanse regering en enkele topdiplomaten.

Fotomoment

McChrystal zei onder meer dat hij teleurgesteld was na zijn eerste ontmoeting met Obama. Volgens de generaal was het niet meer dan een fotomoment.

Ook zei McChrystal zich verraden te voelen door de Amerikaanse ambassadeur in Afghanistan, Karl Eikenberry.

Na het interview ontsloeg Obama McChrystal als opperbevelhebber van de ISAF. De militaire missie wordt voortaan geleid door generaal David Petraeus.