WASHINGTON - In de Verenigde Staten zijn tien personen gearresteerd omdat zij zouden hebben gespioneerd voor Rusland. De verdachten waren jarenlang actief voor de Russische inlichtingendiensten, meldden functionarissen maandag.

Een elfde verdachte is nog niet opgepakt, aldus het ministerie van Justitie.

De bekendmaking kwam enkele dagen nadat de Amerikaanse president Barack Obama zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev tijdens diens bezoek aan Washington had geprezen als een solide en betrouwbare partner.

De arrestaties in het noordoosten van de Verenigde Staten volgden op een onderzoek van meerdere jaren door het ministerie van Justitie, de federale recherche FBI en autoriteiten van de staat New York. Negen verdachten worden ook beschuldigd van het opzetten van witwaspraktijken.

Tegenstrijdigheden

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bevat de informatie over de aanhouding van het netwerk tal van tegenstrijdigheden.

De Russische Buitenlandse Inlichtingendienst (SVR) heeft volgens een woordvoerder van de dienst geen enkel commentaar op de berichten over de arrestaties.

Arrestaties wegens spionage