BISJKEK - De bevolking van Kirgizië heeft bij het referendum zondag de nieuwe grondwet van het Centraal-Aziatische land goedgekeurd. Dat zei interim-president Roza Otoenbajeva tijdens een persconferentie.

Later werd een voorlopige uitslag bekendgemaakt gebaseerd op de resultaten uit ruim 50 procent van de stembureaus. Daar heeft 89,7 procent van de stemgerechtigden voor de nieuwe grondwet gestemd.

De nieuwe constitutie moet de interim-regering legitimiteit geven en het staatsbestel democratischer maken.

Ook wordt gehoopt op een einde aan de etnische spanningen die dit jaar al aan duizenden mensen het leven hebben gekost.

Goedgekeurd

''De nieuwe constitutie van de Kirgizische republiek is goedgekeurd'', aldus Otoenbajeva. ''De mensen hebben een echt einde gemaakt aan het tijdvak van autoritair, nepotistisch bestuur.''

De opkomst bij het referendum bedroeg 57,7 procent, aldus de kiescommissie. De interim-president sprak over een opkomst van 65,1 procent.

De nieuwe grondwet geeft meer macht aan het parlement en maakt de weg vrij voor parlementsverkiezingen in september.

De vorige autoritaire president Koermanbek Bakijev moest in april het veld ruimen na een volksopstand. Hij vluchtte naar zijn thuisbasis in het zuiden van Kirgizië en later naar Wit-Rusland.

Bloedvergieten

Begin deze maand kwam het tot bloedvergieten in het zuiden. Er vielen circa tweeduizend doden bij aanvallen van etnische Kirgiezen op etnische Oezbeken. Ongeveer 400.000 mensen sloegen op de vlucht, voornamelijk Oezbeken.

Otoenbajeva bracht zondag haar stem uit in Osj, de stad die het zwaarst werd getroffen door het etnische geweld. Zij arriveerde in een zwaar beveiligd konvooi bij het stembureau op de universiteit van Osj.

''De mensen stemmen voor stabiliteit, voor een legitieme regering'', aldus de ontspannen ogende politica. ''In dit referendum willen mensen bewijzen dat dit land verenigd is.''

Vraagtekens

Internationale waarnemers plaatsen vraagtekens bij het tempo van de stembusgangen - referendum nu en parlementsverkiezingen in september. Zo waarschuwde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zaterdag nog voor nog meer onrust in het land.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) plaatst net als Human Rights Watch vraagtekens bij de veiligheidssituatie in Kirgizië.

De organisatie was van plan om driehonderd waarnemers naar het Centraal-Aziatische land te sturen, maar heeft daar uiteindelijk van afgezien om veiligheidsredenen.

De regering deelt de zorg over de veiligheidssituatie. De noodtoestand in het zuiden is verlengd tot 10 augustus. Ook vroeg Otoenbajeva zondag opnieuw om een buitenlandse vredesmacht.