AMSTERDAM - Twee Nederlandse toeristes claimen tijdens een wereldreis in India wekenlang te zijn verkracht. Twee mannen deden zich voor als gids, maar beroofden en verkrachtten de vrouwen anderhalve maand lang terwijl ze door het land trokken.

Na hun terugkeer in Nederland meldde een van hen zich bij de politie in New Delhi, schrijven Indiase media.

De politie heeft vrijdag een van de twee mannen aangehouden. De andere verdachte is voortvluchtig. De aangehouden man ontkent, maar is zaterdag voor twee weken vastgezet.

Volgens de krant Times of India zouden de vrouwen in de handen van de mannen van 23 en 25 jaar zijn gevallen toen ze op 5 januari incheckten in een hotel in de wijk Paharganj. De mannen hielpen aanvankelijk om aan sim-kaarten te komen, maar weigerden de vrouwen te laten gaan toen die vermoedden dat ze te veel betaalden aan de gidsen.

Paspoorten

Toen ze hun geld terugvroegen, zouden ze hun paspoorten en andere waardevolle spullen hebben moeten inleveren en gedwongen zijn seks te hebben met de mannen. Een van hen dreigde vervolgens dat hij de vrouwen van terrorisme zou laten beschuldigen.

De vrouwen werden vervolgens nog meegenomen naar een aantal andere steden. Ondertussen zouden ze nog meer misbruikt en mishandeld zijn.

Vrijgelaten

Eind februari werden de vrouwen vrijgelaten, waarna ze hun reis vervolgden naar het oosten van India en Bangladesh. Waarom de vrouwen niet direct naar de politie gingen is niet bekend.

Bij terugkomst in Nederland vertelden ze het verhaal aan Indiase vrienden die hen aanspoorden om naar de politie te gaan.