AMSTERDAM – De politie heeft zaterdag in Toronto zeker 130 arrestaties verricht tijdens ongeregeldheden die verband houden met de topontmoetingen van regeringsleiders van de belangrijkste industrielanden, die zondag worden afgerond.

In de avond trad de oproerpolitie hard op tegen relschoppers in het centrum van de Canadese stad (video).

David Miller, de burgemeester van Toronto, veroordeelde tijdens een persconferentie de acties van ''een relatief kleine groep mensen'', die ''duidelijk uit waren op het vernielen van zaken en het plegen van geweld''. Volgens Miller gaat het om ''criminelen die naar Toronto zijn gekomen om de wet te overtreden''.

Circa 10.000 mensen grepen de vergaderingen van de G8 en de G20 zaterdag aan voor protest. Een grote meerderheid deed dat vreedzaam.

Ramen

Enkele tientallen in zwarte kleding gestoken en gemaskerde personen misdroegen zich. Zij gooiden de ramen in van een aantal winkels en roofden tenminste een winkel leeg.

De relschoppers staken verder zeker drie politieauto's in brand (foto) en beschadigden enkele satellietwagens van nieuwszenders. Ook bekogelden ze de politie met stenen en flessen.

''We hebben nooit eerder zoveel buitensporige criminaliteit, vandalisme en vernieling in onze straten gezien'', aldus korpschef Bill Blair van de politie in Toronto. De oproerpolitie gebruikte onder meer traangas om de relschoppers uit elkaar te jagen.

De meeste arrestanten zijn bekenden van de politie. De autoriteiten houden tot en met zondag een groot aantal politieagenten op de been om eventuele verdere ordeverstoringen snel de kop in te drukken. 

Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende kon zaterdag enige tijd zijn hotel in het Canadese Toronto niet uit wegens rellen voor de deur.

Balkenende kan zaterdagavond (lokale tijd) naar verwachting het G20-diner gewoon bijwonen. De route naar die locatie is inmiddels vrijgemaakt. Voorafgaand aan het diner had de premier bilaterale gesprekken gepland, ook buiten het eigen hotel.

Ook minister Jan Kees de Jager (Financiën) ondervond hinder van de rellen. Hij was voor een bijeenkomst elders in de stad en kon niet terugkeren naar het eigen hotel. Bovendien leidde de vondst van een verdachte koffer er toe dat hij naar een andere plek moest uitwijken.

Rellen G20-top Toronto